An e-educational community of schools in Evia. A communication center for teaching and learning promoting 21st century skills.

Ο Νομός Εύβοιας, λόγω του αναγλύφου και των μεγάλων αποστάσεων που τον χαρακτηρίζουν, δίνει πολλές φορές σε όλους εμάς που υπηρετούμε στα σχολεία του την αίσθηση της απομόνωσης.

Οι ΤΠΕ ίσως είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Έτσι η ιδέα της χρήσης μιας πλατφόρμας που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των εκπαιδευτικών για εξ’αποστάσεως συνεργασία οδήγησε στην επιλογή της Classroom 2.0 . Οι επιλογές που δίνει η συγκεκριμένη πλατφόρμα ελπίζουμε να καλύπτουν πλέον τις ανάγκες της ομάδας των εκπαιδευτικών του Νομού μας για συνεργασία. Έτσι και εμείς δημιουργήσαμε στην πλατφόρμα αυτή μια Ομάδα Εργασίας στην οποία θα προσκληθείτε να συμμετάσχετε και να συνεισφέρετε, μετά από την εγγραφή σε αυτή. Η εγγραφή και η χρήση της πλατφόρμας καθώς και όλων των εργαλείων που προτείνονται είναι δωρεάν και δεν απαιτούνται ιδιαίτερα εξιδεικευμένες γνώσεις πληροφορικής. Επίσης, μπορείτε να αξιοποιήσετε και την πλατφόρμα Edmodo, καθώς είναι απλούστερη στη διαχείριση, αλλά το ίδιο ενδιαφέρουσα! (δείτε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της πλατφόρμας, που έχει επιμεληθεί ο συνάδελφος Θ. Γούτας http://prezi.com/3sbdjezwlo3s/edmodo/?kw=view-3sbdjezwlo3s&rc=ref-11323253).

Η κοινότητα αυτή των εκπαιδευτικών που ευελπιστούμε να δικτυώσουμε, έχει στόχο να μας φέρει σε επαφή με συναδέλφους που ίσως γνωρίζουν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνουν οι Νέες τεχνολογίες.

Καθώς η συνεργασία όλων μας προσκρούει στην απόσταση που μας χωρίζει (ακόμα και εντός της ίδιας πόλη) και την έλλειψη χρόνου λόγω οικογενειακών και σχολικών υποχρεώσεων, ίσως αυτός ο τρόπος επικοινωνίας να καταφέρει να λύσει το πρόβλημα. Όταν έχουμε «στερέψει» από ιδέες, όταν αδυνατούμε να βρούμε υλικό, όταν νιώθουμε ότι έχουμε την ανάγκη βοήθειας για να επιλύσουμε ένα πρόβλημα τάξης, τότε η καλύτερη λύση είναι να αποτανθούμε στους συναδέλφους μας… ίσως κάποιος μπορεί να βοηθήσει. Όταν ένα σχέδιο μαθήματος είχε καλά αποτελέσματα, όταν ένα παιδαγωγικό σενάριο ήταν πετυχημένο τότε θα πολλαπλασιάσουμε την αξία του αν το μοιραστούμε με τους συναδέλφους μας. Εξάλλου αυτό μαθαίνουμε και στους μαθητές. Να συνεργάζονται, να μοιράζονται εμπειρίες!

Η ιδέα λοιπόν είναι να αξιοποιήσουμε εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας, να καινοτομήσουμε!

Μείνετε λοιπόν σε επαφή με τους μαθητές σας και εκτός σχολικής τάξης. Στην e-τάξη σας θα μπορείτε να «ανεβάσετε» υλικό και να αναθέσετε εργασίες στους μαθητές σας, να τις διορθώσετε διαδικτυακά, να απαντήσετε σε απορίες τους και να τους βαθμολογήσετε. Δε θα υπάρχει πλέον η δικαιολογία «ξέχασα το τετραδιό μου»… η εργασία «παραδίνεται» από το σπίτι! Όλοι λοιπόν οι μαθητές της τάξης ξέρουν ποιος παρέδωσε ή δεν παρέδωσε εργασία… Σε περίπτωση συνεργατικής εργασίας η επικοινωνία των μαθητών μπορεί να γίνει και μέσω της πλατφόρμας και η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και υλικών διευκολύνεται όταν οι μαθητές δε βρίσκουν χρόνο να συναντηθούν. Βέβαια, η διαδικτυακή αυτή συνεργασία των μαθητών απαιτεί να έχουν οι μαθητές στο σπίτι τους ένα Η/Υ και σύνδεση το διαδίκτυο… Όμως πάντα υπάρχει κάποιος φίλος ή συγγενής που μπορεί να βοηθήσει…

Αυτό που ίσως αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε είναι η εξ’αποστάσεως συνεργασία με συναδέλφους και μαθητές σχολείων άλλων πόλεων του Νομού μας και όχι μόνο. Συνεργαστείτε σε ένα κοινό σχέδιο σχολικών δραστηριοτήτων, σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Comenius, αδελφοποιηθείτε με ένα σχολείο άλλης πόλης ή και χώρας και μάθεται μαζί με τους μαθητές να συνεργάζεστε.

Τέλος στην πλατφόρμα Classroom 2.0 που προτείνεται, θα βρείτε διαδικτυακά σεμινάρια στα οποία θα μπορείτε να συμμετάσχετε δωρεάν, άλλες ομάδες εκπαιδευτικών με τους οποίους ίσως θελήσετε να επικοινωνήσετε ή και να συνεργαστείτε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά θέματα.

Ξεκινήστε λοιπόν την εξερεύνηση! Εγγραφείτε σε μία ή και στις δύο πλατφόρμες και συνεργαστείτε κάνοντας «κλικ» επάνω στο όνομά τους.

Και αν έχετε πρόβλημα με τα αγγλικά… μην τρομάζετε. Ο προσωπικός σας χώρος για τη διαχείριση της τάξης σας αλλά και για τη συνεργασία της Ομάδας των εκπαιδευτικών είναι στα ελληνικά! Ζητήστε βοήθεια για την εγγραφή, όπου χρησιμοποιείται η αγγλική γλώσσα.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: